Invliegopening nestkast 9 en 10

Nestkasten 9 en 10 zijn inbouw observatiekasten. Deze voldoen echter niet aan de specifieke eisen van de Gierzwaluw. Het is een kast waarin door middel van een tussenschot twee nestruimtes zijn gemaakt. Dit is geen probleem, als iedere nestruimte zijn eigen ingang zou hebben. Dit is echter bij deze kast niet het geval. Het tussenschot gaat maar tot helft van de buitenmuur. (fig. 1) Er is dus één invliegopening, (fig. 2) waar na 5 cm, de Gierzwaluw moet kiezen tussen links (kast 9.) of rechts (kast 10.)

In 2001 heeft een paartje Gierzwaluwen in kast 10, 2 jonge Gierzwaluwen groot gebracht. Tijdens observaties zag ik regelmatig dat er een Gierzwaluw in kast 9 binnen kwam en dan, om het tussenschot heen, naar kast 10 ging.

In 2002 werden in nestkast 9, 3 jonge Gierzwaluwen grootgebracht. Toen werd, tijdens dit seizoen, op 27 mei nestkast 10 bezet. Deze Gierzwaluw heeft het hele seizoen vruchteloos geprobeerd, een partner, de weg te wijzen naar zijn nestplaats. De ingang is voor de Gierzwaluwen dus duidelijk verwarrend.

Voor het seizoen van 2003 is de invliegopening veranderd door het tussenschot te verlengen tot 2 cm buiten de gevel.