Videofragmenten Observatiekast 14.

De videofragmenten zijn tijdens het broedseizoen van 2005 opgenomen met een mini infrarood camera die op de nestkast was gemonteerd. Meer informatie over de camera.      (Klik hier)

De beelden zijn opgenomen met een videorecorder en later omgezet in digitale bestanden.

 Infrarood camera

Klik op het pictogram van YouTube. Opent in een nieuw venster.

Datum   Duur
opname
Omschrijving videobeelden.
11 Mei Videofragment op YouTube 15 sec 11 mei is voor de Gierzwaluwen de derde nacht na hun terugkeer uit Zuid-Afrika. Duidelijk is te zien dat de aanwezige Gierzwaluw, bij binnenkomst van zijn/haar partner, een verdedigende houding aanneemt. Na de duet roep gaan beide op de nestkom zitten en beginnen elkaar te poetsen. Dit poetsen, met de typische geluidjes, is iets wat ze eindeloos kunnen volhouden.
22 Mei Videofragment op YouTube 20 sec Op 22 mei is het derde eitje gelegd. In de avond zijn bij het binnenkomen van de partner alle drie de eitjes te zien.
27 Mei Videofragment op YouTube 8 sec 27 mei is een dag, waarop de hele dag de zon schijnt, met een oostenwind wordt het buiten 32 graden Celsius. In de nestkast wordt het zo warm, dat de volwassen Gierzwaluw regelmatig het broeden op de eieren staakt.
28 Mei Videofragment op YouTube 14 sec Op dit fragment zien we, terwijl een Gierzwaluw op de nestkom zit te broeden, de andere Gierzwaluw zijn staartveren verzorgt.
8 Juni Videofragment op YouTube 14 sec Het eerste eitje is uitgekomen. Duidelijk is te zien dat de Gierzwaluw die binnenkwam, nog geen voedsel bij zich heeft.
10 Juni Videofragment op YouTube 15 sec Op 10 juni is het derde eitje uitgekomen. We zien op het fragment dat er, door een volwassen Gierzwaluw, twee jonge Gierzwaluwen worden gevoerd.
19 Juni Videofragment op YouTube 11 sec 19 juni is een warme dag 31 graden Celsius. We zien een volwassen Gierzwaluw die de jonge Gierzwaluwen (11 dagen oud) heeft gevoerd en daarna uitwerpselen opruimt. Als hij/zij hier mee bezig is zien we een Gierzwaluwluisvlieg (Crataerina pallida) over de vogel kruipen.
7 Juli Videofragment op YouTube 12 sec Een volwassen Gierzwaluw komt binnen om te voeren. In de chaos die ontstaat, kunnen de jonge Gierzwaluwen de binnengekomen gierzwaluw niet vinden. Duidelijk is te zien dat de volwassen vogel voedsel bij zich heeft. Let ook eens op de reactiesnelheid van de jonge Gierzwaluwen als de volwassen vogel binnenkomt.
15 Juli Videofragment op YouTube 34 sec Op het filmpje zien we twee jonge Gierzwaluwen van 37 dagen oud die vliegoefeningen aan het doen zijn. Een ervan heeft zich tegen de verticale wand gedrukt en slaat driftig met zijn vleugels.
15 Juli Videofragment op YouTube 24 sec Nog meer vliegoefeningen. Een jonge Gierzwaluw heeft zich met zijn klauwtjes aan de verticale wand van de nestkast vastgeklampt. Hij begint met zijn vleugels te oefenen en gaat tegelijkertijd geheel achterover zodat hij, als het ware, ondersteboven aan het vliegen is. Let ook op de kracht die hij moet hebben om terug in de normale positie te komen.
16 Juli Videofragment op YouTube 14 sec Drie jonge gierzwaluwen. De volgende dag verlaat een van de drie de nestruimte.
17 Juli Videofragment op YouTube 32 sec Om 22:10 verlaat de eerste, 39 dagen oude, Gierzwaluw de nestkast. Linksonder in het hoekje en op de nestkom zitten de andere twee. Duidelijk is de onrust en vertwijfeling van de jonge gierzwaluw te zien, ga ik wel of ga ik nog niet. Buiten vliegt de hele avond een groep van 20 Gierzwaluwen rond. Je zou kunnen denken dat ze de jonge Gierzwaluw aanmoedigen om zich bij hen aan te sluiten.

 

 

 

startpagina.